Kalandozások a közlekedésben

Rolling Sztorik

Rolling Sztorik

New York követi Európát - villamosokkal...

2020. május 09. - Mikulás Anna

Bevallom nem hittem volna, hogy a mindent és mindenkit megelőzni akaró, hatalmas és nagyképű USA egyszer majd eljut odáig, hogy követi a vén Európát. Azt az Európát, amit a legtöbb amerikai elavultnak, túl szűknek, túl kicsinek, túl kopottnak, túl..túl… túlnocúlnak tart…. DE! Azért lelke mélyén nagyon is irigyel kultúrájáért, eleganciájáért, stílusosságáért. Nem véletlenül járatják az amerikai elit gyermekeit svájci magániskolákba…

…éssss! Lám! Láss csodát!

Eljött az idő, amikor (ha nem is egész Amerika), de a legszínesebb, legfelkapottabb, legextrémebb városa New York követni fogja Európát! Nem is akárhogyan: villamossal.!

Volt ugyan már villamoshálózata New Yorknak, de azt a háborút megelőző időszakban, 1934. és 1945. között fokozatosan felszámolták, mert túl lassúnak ítélték. Kellett a hely a nagy, széles, hosszú amerikai autóknak, így a felszíni közlekedést a föld alá vitték, ahol ezt nem lehetett megoldani, ott autóbuszokkal váltották ki a villamosokat.

Most azonban a város villamosvonal építését tervezi, mely végighalad Brooklyn és Queens folyóparti oldalán, ahol jelenleg több mint fél millióan élnek.

A II. Világháború után New York City ipara hanyatlásnak indult, a város más irányt választott. A Brooklyn-Queens-Waterfront elhanyagolttá, megközelíthetetlenné, következésképpen veszélyessé vált. Az utóbbi 15 évben szerencsére a város ismét felfedezte a környéket. A Brooklyn Bridge Park létrejötte, a DUMBO fiatalos energiája új életet lehelt a környékbe. Napjainkban a Brooklyn-Queens-Waterfront állandóan fejlődő, turistáktól hemzsegő, művészeti és kulturális központ. Ennek ellenére, továbbra is vannak olyan környékek, melyek nehezen megközelíthetőek, ezáltal lakóiknak nehezebb a munka és az iskolaválasztás. A Brooklyn Queens Connector (BQX), New York új villamosvonala hatalmas előrelépésnek számít.

– olvasható A tengerentúlról jelentem blogon, ami az egyik fellelhető legjobb útikalauz az USA-ról.

Mi köze a feltámadó new york-i villamosnak Európához?

Európa szereti a villamosokat. Többre becsüli a környezetvédő előnyüket, mint a gyorsaságot. Egy valamirevaló európai város fejleszti a villamosparkját, szebbnél, szebb járművekkel örvendezteti meg az utazókat. Formatervezett remekműveket állít a sínekre.

Csak néhány csoda, az Európában sínen lévő villamosokból:

Sevilla

vili-sevilla1.jpg

 

Zágráb

 

vili-zagrab.jpg

 

Jena

 

vili-jena.jpg

 

Bécs

 

vili-becs-600x365.jpg

 

Helsinki

 

vili-helsinki.jpg

 

Ilyen lesz a New Yorkban hamarosan futó villamos (mint ahogy az már az első képen is látható):

 brooklyncentral-vili.jpg

 

Bár ami a paramétereit illeti, lényegesen különbözik majd az Európában megszokott járgányoktól.

A BQX a legújabb technológiára támaszkodik. Az előzetes tervek szerint az új villamosrendszer nem igényel áramszedőt. Valószínű, hogy hidrogén üzemanyagcellával működik majd, így ellenáll a természet erőinek, mint a szél vagy az áradás, mellyel az East River partján mindig számítani kell. A villamoskocsik akadálymentesítettek lesznek és bicikli szállítására is alkalmasak. A villamos vonalhálózat építését ez évben kezdik majd meg, és várhatóan 2024-ben adják át majd teljes egészében a forgalomnak.

Valószínűleg gyönyörű lesz, még csak véletlenül sem hasonlít ükapjára, a hajdani lóvasútra, ami száz évvel ezelőtt, 1918-ban rótta még a newyorki utcákat…

Büszke lehet majd New York a villamosára.

Viszont, mi magyarok arra lehetünk büszkék, hogy nálunk maradt meg mozgóképen is láthatóan őseink lóvontatta vasútja, mai sínen szaladó járgányaink elődje.

Az igazi ritkaság számba menő film a Szent-Margitszigeti (sínen menő) lóvasút utolsó napjait örökítette meg!!!!

A Filmhíradók online portálon bukkantam erre a ritka kincsre! Köszönet érte!

(fotók: twitter, FB-villamos photo rajongói oldal, tinkmara.com)

 

Ha tetszett a poszt, ne felejtsd el lájkolni és megosztani! Köszönöm!

Ha van a közlekedéssel kapcsolatos történeted, ne fogd vissza magad, írj: rollingsztorik@gmail.com!

Vagy keresd a facebookon a rollingsztorik oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://rollingsztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5515674510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EagerEagle 2020.05.10. 21:37:18

Sőt, a terv 1989-es, de azóta se épült meg. És ahogy látszik, nem is valószínű, hogy 2024 előtt megépül. Nagyon röviden, továbbra se túl jó környéken vinne keresztül (bár lehet, hogy volt fejlődés), nincs rá pénz, nem lenne önfenntartó (a bírálók szerint), valamint a nyomvonaltervezés sem a legszerencsésebb (a szakmai bírálók szerint).

David Bowman 2020.05.10. 21:56:18

@EagerEagle: Mennyire jönne ki egy jegy?

EagerEagle 2020.05.10. 22:14:18

Ahogy rákerestem, annyiba mint egy metró vonaljegy (2,75 USD), maga a projekt meg 2,7 milliárd USD lenne, amit jórészt adóemelésből finanszíroznának.

David Bowman 2020.05.10. 23:20:16

@EagerEagle: És lenne ez olyan forgalmas, mint a hatos?

ComLo 2020.05.11. 04:36:55

Az igen! Sokéves, mára elvetett terv, random képek amik mégcsak nem is azt ábrázolják amit a címke mutat, cserébe viszont alpári módon süt a szüvegből az idegengyülölet. Bár az kimaradt belőle hogy az amerikaiak kövérek, buták, és puskával járnak mindenhová.

nyelv-ész 2020.05.11. 07:55:48

Az egy dolog, hogy a cikkíró nem tudja azonosítani a villamos típusokat, de a második képen a villamos elejére rá van írva: CVAG. Első gugli találat mutatja, hogy a chemnitzi közlekedési vállalat járgánya van a képen. Igaz, Zágrábban is kék színűek a villamosok, és ugyanúgy síneken futnak, de egész más a formájuk.
A piros, Škoda emblémás járgányról nem is beszélve, mert annak még a színe sem azonos a bécsi bim-ekkel. Pedig nő írta a cikket, legalább a színe alapján gyanús lehetett volna :-)

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.05.11. 08:08:25

"Többre becsüli a környezetvédő előnyüket, "

Mikor tanuljátok meg végre, hogy a máshol előállított áram is szennyezi a környezetet?
Jelenleg az összes energiaelőállítási módszerünk környezetszennyező, csak a mértéke és a helyszíne, időbeli eloszlása változik.

Mikulás Anna 2020.05.11. 14:13:20

@nowhere: A közlekedésről szóló sorozatom bevezetőjében jeleztem, hogy senki ne várjon tőlem szakcikkeket, mert nem vagyok szakember. Íme: rollingsztorik.blog.hu/2020/05/07/ujratervezes_pandemia_utan#more15667880

Az, hogy a "Tengeren túlról jelentem" blog cikke, amire hivatkoztam 2017-ben íródott, mennyiben befolyásolja azt, hogy a villamos terve nem létezett? Az pedig, hogy újra rátértem témára, éppen a pandémia miatt került elő, mert éppen Donald Trump említette egyik beszédében a közelmúltban, hogy emiatt újra gondolják a New Yorkba tervezett villamos hálózat megépítését... Egyébként nagyon köszönöm a pontosítást! Ha gondolja, javítom a városok nevét! Üdv!

Mikulás Anna 2020.05.11. 14:16:09

@EagerEagle: Fentebb már írtam - állítólag újra napirendre tűzik a bevezetését...Donald Trump szerint legalábbis..

Mikulás Anna 2020.05.11. 14:21:02

@ComLo: Pontosabban lenne szíves körülírni, milyen idegengyűlölet süt a szövegből? Nem igaz az, hogy az amerikaiak nagyképűek és lenézik Európát? Sajnos, nekem ez a tapasztalatom... Ez is egy vélemény - az enyém... Attól még senkit nem gyűlölök... (mosoly)

Mikulás Anna 2020.05.11. 14:24:49

@csúti csüngőhasú tolvaj: Nagyon örülnék egy olyan építő jellegű vitának, ami válaszokat adna arra, hogyan lehetne környezetkímélőbbé tenni a közlekedésünket! A villamos számomra kézenfekvőnek tűnik (ráadásul a szívemcsücske, mert a Nagyapám is villamosvezető volt! Olvassák el a következő írásomat is!)

Komolyan érdekelne mindannyiuk véleménye! Számítok Önökre! Üdvözletem mindannyiuknak!

ComLo 2020.05.11. 16:40:41

@Mikulás Anna: Az is csak egy vélemény volt, hogy a zsidók kapzsiak, a négerek buták, stb stb. Egész népeket, népcsoportokat megbéjegezni, 20 évvel ezelötti kuruc infós szetreotípiák alapján pedig igenis idegengyülölet, akráhogy is próbálsz kényszeresen mosolyogni.

És ez a dolognak csak az egyik része, a másik a sokak által megírt összevisszaság. Egyrészt a képeken nem az van amit föléjük írtál, másrészt ez egy több éve megbukott elképzelés. Donald Tramp pedig kb hetente változtatja az álláspontját, és legjobb tudomásom szerint nem New York kormányzója, szóval hacsak magánpénzból nem finanszírozna egy ilyen dolgot, nem sok vizet zavar az hogy mit szertne.

ComLo 2020.05.11. 16:59:52

@Mikulás Anna: Ráadásul, az írásnak - lássuk be - nincs is túl sok értelme. New York nincs tele villamossal ... mivel talán az egyetlen ameriaki nagyvárosként, baromi jól müködő töemgközlekedési hálózata van a föld alatt, ami mellesleg a világ legnagyobb metróhálózata. Vagy at akartad kiemelni hogy európa a villamosok hazája? A világ legnagyobb villamoshálozata jelenleg az ausztrál Melbourne-ben található.

Mikulás Anna 2020.05.16. 14:12:51

@ComLo: Az írás arról szól, hogy New Yorknak jelenleg nincs villamosa - tervezték, hogy lesz, abbahagyták.... Most mikor a Föld immunrendszere fenéken rúgta őket, újra elővették a halogatott tervet, hogy legyen újra villamos! Ilyen olvasatban talán még is csak van értelme az írásnak... Ha sokat tudsz a Melbourne villamoshálózatról, szívesen helyet adok az írásodnak a blogomban! Bátran! Szívesen olvasnám!

ComLo 2020.05.18. 08:39:40

@Mikulás Anna: Szeriuntem félreértettél, a mondandód ezen részével senkinek nem is volt baja, bár egy jópár éves blogbejegyzésre hivatkoztál, és nem igazán találtam első körben a neten sohol az állításodat alátámasztó cikket, de elhiszem ha ennyire bizonygatod.
Nekem egyrészt azzal volt bajom, hogy magas lóról állítasz, és szteretipizálsz egy egész országot olyan állításokkal, amik ha éltél már az USA-ban, vagy akár csak jártál ott túristaként, akkor tudhatod hogy égbekiáltó ostobaságok. Ha mondjuk egy déli, elszegényedett és lepukkant kisvároshoz volt csak szerencséd, akkor lehet hogy lenéztek mert európai vagy, de az elég messze van a NY-i átlagtól.
Illetve azt kifogásoltam, hogy az egyetlen tényleg jó tömegközlekedéssel rendelkező amerikai városban, egy ilyen közlekedési fejlesztés nem irányvonal váltás, hanem egy jelentéktelen pici dolog. Ahogy a Roosevelt Island-i kábelkocsi miatt sem lett NY a kábelkocsik városa.
A még mindig random képek, random felirattal pedig nem segítik azt a képzetet hogy te ennek utánajártál rendesen. Ez nekem egy páréves hír félreértelmezése + random villamosos képek + csipetnyi amerika utálat.
Ausztráliában élek, elég sokat használtam a Melbourne-i villamoshálozatot. Nem igazán értem, minek írnék róla, pláne más oldalára.

Mikulás Anna 2020.05.19. 17:40:02

@ComLo: Nézd, most már ne vitassuk tovább, hogy neked ebből az írásból mi jött le. Szívből örülök, hogy téged tárt karokkal és teljes szívvel fogadtak! Nyilván azért élsz most Melbourne-ben mert ott (már mint az USA-ban) olyan jól érezted magad, hogy már tovább nem is bírtad! (most mosolygok, mert ezt viccnek szántam). Neked mások a tapasztalataid, nekem is mások, megint másnak megint mások.... és húzhatnánk. Annyit azért csak hozzá fűznék, hogy azért sok magyar család meglepődött, mikor megérkeztek az Amerikába szakadt rokonok meg az amerikai barátaik, kiették a családot a vagyonából, felpakolták a kamrát, cserébe meg adtak egy marék rágógumit... Azóta is azt rágják, miközben azon morfondíroznak, hogy ők vajon miért nem olyan szerencsések mint a Steve meg Carl, hogy előre köszön a nagy marha autójuknak még a Soros György is.... Ami pedig Melbourne villamoshálózatát illeti. valóban érdekel! Ha van kedved írj róla, csinálj hozzá képeket - mert más magyar olvasókat is érdekelhetne. Ha gondolod, szerkesztem és felteszem erre a blogra - ha nem, akkor külön írd meg! De írd meg, mert ilyen írásokat ritkán látni! Üdv és ölelés - Budapestről! Anna

Mikulás Anna 2020.05.20. 11:48:23

@ComLo: Hali! Fent van már egy újabb posztom! Örülnék, ha azt is elolvasnád! ....ééééssss! Változatlanul várom a melbourne-i villamosok krónikáját a fotóiddal! Megtisztelnél vele! (mosoly)

Mikulás Anna 2020.05.20. 11:51:39

@EagerEagle: @David Bowman: @nyelv-ész: @csúti csüngőhasú tolvaj: Urak! Drága Fijjjúúúúk! Fent van az újabb poszt! Lehet kritizálni! Ölelés nektek!
süti beállítások módosítása